ADA YANG MEMERHATI

Sunday, 24 March 2013

karangan ke tiga puluh tiga - Saya Budak Baru Belajar

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih Dan Penyayang

Morning everybody... =) ari ni aku keje..walaupun ahad...aiyooo...dan keje aku kan...nak buat macamana?? sapa soh jadi PHOTOGRAPHER...ni la padahnya...hahahhaa...walaupun hari ni mud serius TAK ADA...tapi, jap lagi aku akan jadi PLASTIK untuk ketawa dan tersenyum macam biasa...menghiburkan keramaian orang lain...FAKE!!

Pagi ni aku nak kongi beberapa tips kenapa perlu g GYM sorg...tau tak nate beruk gapo GYM tu?? GYM = Gymnasium...a course of physical education and its more to a metal frame supporting equipment used in outdoor play....FUSYEEEEHHHHHH....tercakap mat salleh plak...hahahaha...tengok gambat kat bawah ni...mana satu korang pilih...MANTAP ATAU BOYOT...hahahaha...kepada sesiapa nak masuk gym, ni ada sedikit pengalaman dan nasihat...suka terima, tak suka sila kondem...hahahahaha


# GOSIP MAK JEMAH

Kalau da berkumpul ramai-ramai tu, kompom la jadi mak jemah semuanya...mainnya tak seberapa...tapi, bergosip lagi la hangat...hahahaha...ni pengalaman aku la...aku tengok bebudak muda yang masuk gym ni berkumpulan sangat...pastu angkat 2 3 kali besi 5KG terus dok lepak-lepak..sembang-sembang...dia hengat ni kedai kopi ke?? kalau duduk tepi tak pe, ni dok sembang kat bench press...orang len pun nak guna la dik...aiyoooo!!


# HANGAT-HANGAT TAIK AYAM

Ni pengalaman aku...mula-mula aku masuk gym tahun lepas...aku gerak sorang je...lebih kurang 2 bulan pastu...de 4 orang kawan aku nak join...dia kata aku workout baru 2 bulan, da nampak shape...ye la bro, aku da men gym dari zaman aku study...at least, teknik tu aku tak lupa...n aku pernah jadi instruktor masa kat universiti dulu...then, diaorang pun join...tapi..in d end, sorang-sorang tarik diri...penat katanya...memang la PENAT...angkat besi kot...tapi bila pk semula, mana ada PERKARA YANG TAK PENAT KAT DUNIA NI... =='

Jadi, g je la sorang...dekat sana nanti, korang boleh dapat ramai kawan...cari kawan baru...aku ni sume spesis orang dah jadi kawan aku...sebab aku jenis manusia yang open minded...I DONT CARE WHO U ARE...sebab pada aku, tak ada manusia yang sempurna...dan MANUSIA TAK ADA HAK NAK MENGATA, NAK MENGHUKUM ATAU MENGEJI INSAN-INSAN YANG TAK SEMPURNA...contohnya, golongan JELLY FISH (ala-ala lembut la ==')...ramai dekat gym tu manusia macam ni...tapi, macam aku, aku wat tak reti je...diaorang pun manusia gak...aku berkawan ngan semua orang...yang penting kita tahu siapa kita...kan?? kebanyakkan orang nak cari manusia yang sempurna je jadi kawan, tapi DIA TU SEMPURNA KE?? kan?? =)


# GYM IDIOT

Ni istilah bagi mereka yang baru nak masuk gym...terutamanya BUDAK BARU yang tak tau apa-apa pasal gym...gini la..aku pendekkan cerita, diaorang ni angkat besi 5kg...angkat 12 x..pastu g cermin tengok bicep...tengok da besar ke belom...DIK, AKU NI DA SETAHUN MASUK GYM SEMULA, BICEP AKU BARU 13.5 INCH UKUR LILITANNYA...KO HENGAT DENGAN ANGKAT SEKALI DUA DA BOLEH JADI BESAR KE?? 

Ni la dilema bebudak baru yang masuk gym...obses gila...ko ingat senang nak wat bentuk badan...macam nak mampus angkat besi tau tak...penat gila kot...aku tinggi 170...berat 62KG...nak dapatkan shape semula macam zaman dulu macam nak gila aku workout...sekarang beban yang aku angkat untuk wat chest 45KG...untuk shoulder 40KG...bicep 25KG...Tricep 25KG...baru nampak sikit je bentuknya...setakat angkat 5 KG dik..tak jadi apa pun...datang pun seminggu sekali..lagi la hampeh...aiyoooo....kalau macam ni, ko minum protien 8 Tan pun, tak naiknya muscle ko....hahahahahaha


# TEKNIK SALAH

Kalau tak tau cara nak angkat BESI adengan betol, TOLONG JANGAN JADI BESI BERKARAT SANGAT...g la tanya orang kat sana...JANGAN BODOH SOMBONG...kang tak pasal-pasal terseliuh sana sini...sakit badan sana sini...

Kebanyakkan budak baru yang nak masuk gym ni akan gila wat dua part badan...bicep dan chest...angkat dua tiga kali, g tengok cermin...berbual banyak...dan minum protien...balik...dik, salah tu...setiap sesi kita masuk gym, kita dah plan nak wat part mana...dalam badan manusia ni, ada 3 otot badan yang utama...iaitu CHEST, SHOULDER dan ABS...satu sesi SATU OTOT saja yang boleh diworkout...sebab badan korang takkan tahan nak buat semua sekali...satu otot ada lebih 15 teknik yang korang boleh cuba...satu teknik kena buat 3 sesi...satu sesi 12 kali angkatan...MAMPU KE NAK BUAT SEMUA??? mest la TAK...

Jadi, kalau malu nak tanya orang dalam gym tu...bukak YOUTUBE...berlambak teknik yang betul diajar dalam tu...bukan susah..online 24jam boleh, takkan nak bukak YOUTUBE sekejap pun tak boleh kan???


# SI PAPAN LAPIS

Ramai budak yang masuk gym tapi macam papan lapis...sekeping je...kalau sembunyi belakang pokok pisang, kompom tak nampak...hahahaha...

Sorry bro...aku tak nak gelakkan sapa-sapa pun...sebab KO KENA YAKIN DIRI...cari bro2 yang badan mantap kat dalam gym tu, then cakap ngan diri...AKU AKAN JADI MACAM DIA NANTI...tanamkan azam...tak de benda yang mustahil pun kat dunia ni...kalau dia boleh, ko pun mesti boleh...just be urself...jangan malu...jangan segan...ingat bro...otai-otai yang ada dalam gym tu pun dulu bukan lahir-lahir badan dia mantap macam tu...silap-silap DIA DULU LAGI SEKEPING DARI KO...ATAU DIA LAGI SUSU DARI KO...hahahha...GAMBATEH!!!!!


# JANGAN MALAS

Mula-mula nak masuk gym, punya la semangat...beli glove..beli supplement...lepas sebulan..da mula malas dan tinggal gitu je...COME ON la...MALAS ni tak ada ubatnya...dalam seminggu, kena masuk 5 kali sekurang-kurangnya...satu sesi 2 jam...memang penat...memang letih..lagi la kita kerja...aku paham...aku pun kerja...tapi kena buang rasa malas tu...

Korang tau tak, masuk gym ni boleh hilangkan tensen...prinsip aku sekarang...LEBIH BAIK BERCINTA DENGAN GYM DARI BERCINTA DENGAN MANUSIA...hilang semua stress aku bila da masuk gym...aku lepaskan semua tensen aku...semua rasa tekanan...semua rasa yang ada pada besi-besi tu...angkat besi sampai ko rasa tak ada tangan...sampai ko rasa nak mampos pun boleh...hahahaha...sebab besi-besi yang ko angkat tu akan mendatangklan manfaat pada ko...ko akan jadi lebih sihat...lebih mantap...lebih bergaya...SEKURANG-KURANGNYA...BESI-BESI TU TAK MENYAKITKAN PERASAAN AKU...BESI-BESI TU LEBIH MENGHARGAI AKU...MANUSIA?? TAU KE MENGHARGAI...?? KEBANYAKKANNYA TEBU...cakap je lebih...tapi in d end, biarkan dan tinggalkan...So, jom kita ke gym...tu lebih bermanfaat...hahahahaha

Anyway...ni je la sikit nasihat dan teguran atau tips yang aku boleh kongsi...aku pun bukan pro mana pun...aku pun baru belajar...dulu zaman belajar masuk gym gila-gila...then, stop 4 tahun sebab gila kerja...mula semula setahun...aku kena sakit teruk...kali ni, aku masuk semula...dan tak akan berhenti...sampai aku mampos...at least, kalau aku mati pun, orang tengok mayat aku smart je...hahahahaha... =)


PS
MBH nak g keje...so..nanti ada masa kita kongsi lagi apa-apa maklumat dekat sini...hari ni kerja dari pagi sampai malam...mudah-mudahan MBH sihat dan mampu buat kerja-kerja tu semua... ADIOS

12 comments:

target=”_blank”cik kaki ketawe said...

MBH,,haiyooo...senget usus gua bro..
kahkahk...perlu ke ayat sengal kat atas tuh?tak menahan bacanya..
penat gelak bro...
sy nak komen sikit, kira bro takdelah
tinggi sangat pasal sy pun 167 cm...
hohoho..
bro lepas ni bagi tips facial yek..
pasal sy mmang tak kan jejak gym ni bro..---->pemalas sy ni! hoho

#semoga Allah beri kemudahan dalam semuanya untuk bro =)

target=”_blank”mr broken heart said...

CKK

ni lah dlema yg blaku dlm gym..hehe..
nak tips facial ek...ok...pasni tips jaga muka plak
hehe

#mbh xtinggi pun..yg sdang2 saja..huhu

target=”_blank”Payeh Kuced said...

penuh emosi entry kau ni ye.. hahahaha.. kemain..

dari dulu sampai sekarang, aku tak pernah tengok dua kali kat laki yang berotot ni.. huwargh.. tak minat.. aku minat yang papan lapis je.. aku pelik ke? tak kot...

no worries.. aku okey je ngan kau.. hahahaha... kau otot ketul2 pun aku singgah je kat sini...

target=”_blank”mr broken heart said...

PAYEH KUCED

hehehe...bukan nak berotot sangat pun...sekadar sedap mata memandang...ala2 model..hahahha =)

target=”_blank”Belog PenaMaya said...

keep working bro. hidup lebih yakin dgn gym. #ehbetulkeni? haha

target=”_blank”cik marikh said...

wehhh, kalo aku pegi gym, naik muscle aku kanggg, payahhh tu bro, kakakaka!

btw, info yg b'guna bro..
baru aku tahu, ada 3 otot badan yg utama. gagagaga!

target=”_blank”mr broken heart said...

BELOG PENAMAYA

betol la tu...masuk gym menambahkan keyakinan diri walaupun kita sekeping... =)

target=”_blank”mr broken heart said...

CIK MARIKH

huhuhu...masuk gym bukan untuk badan ketul2 je...untuk wat fitness pun boleh...kena g untuk kesihatan...hehehe...kalau tak nak ketul2..g la men trademill je..huhuhu

#nnt MBH update pasal otot kecil pula ye =)

target=”_blank”cik marikh said...

men trademill? wow, ok gak tu, kegemaran, kihkhkih..tapi malu la, nk pi gym..heheehee

jog kat tasek aje la..
(kalau rajin!, aigooo!)

waiting for da new entry:otot kecik

target=”_blank”khairil azam said...

HAHAHA..haiyakk...bro gua dah pergi
dekat berapa juta kali...dan untuk ke seratus 150 juta kalinya bak
kata ainan tasneem..
tak naik2 jugak muscle ni bro..
eh,tp bro tinggi gua 182..hoho
gua tinggi lagi...haha..
nampak nye sy kena gigih lawan muscle bro tuh...
punce bergymba selalu ni...hahhaa

target=”_blank”mr broken heart said...

hehe
berat brapa bro? ko kena wat size dulu..kena ada instruktor kot..meh aku jd instraktor ko..haha

target=”_blank”mr broken heart said...

hehe
berat brapa bro? ko kena wat size dulu..kena ada instruktor kot..meh aku jd instraktor ko..haha