ADA YANG MEMERHATI

Wednesday, 13 March 2013

karangan ke dua puluh lapan - Aku Yang Bodoh Atau Dia Yang Bangang?

Hari ni..aku menyelesaikan semua kerja...di luar kawasan persekitaran  office yang sangat menyesakkan...kadang-kadang seronok jugak keluar dari DUNIA KERJA yang banyak menghimpit...terasa FREEDOM...sempat juga aku singgah JUSCO...tetiba terjebak shopping...rabak jugak LIMA RATUS LEBIH...beli KASUT POLO...then terpandang something yang aku rasa sesuai untuk orang tak pernah aku lupakan...aku belikan dia...dia suka atau tak, aku tak kisah...yang penting aku aku ikhlas =) 

Ni baru pembukaan...apa yang aku nak ceritakan hari ni ialah tentang seseorang...yang hari ini melukakan aku lagi...tak puaskah melukakan aku dulu...rasa macam aku nak ke KUANTAN untuk bunuh orang...tetiba rasa meluat dengan sikap manusia yang sorang ni, yang TAK TAHU APA ITU SYUKUR...yang TAK TAHU MAKNA TERIMA KASIH...aku IGNORE jejauh...dan aklau boleh aku nak tukar no telefon...nak lari jauh-jauh...sejauh yang mungkin...ke tempat yang orang tak kenal aku =(



Sebelum ni, aku ada cerita dalam karangan yang lepas...bahawa aku dulu tolong EX aku jual kereta dia...dan AKU KELUARKAN DUIT SIMPANAN aku untuk BELIKAN DIA KERETA BARU...thats not the point...aku tak kisah pun...aku tak nak ingat pun...aku anggap tu rezeki dia...biar pun dia tinggalkan aku lepas dapat kereta VIOS tu, tp aku redha je...yang aku nak cerita dekat sini ialah DEKAT MANA NILAI SESEORANG APABILA MENGAIBKAN SESEORANG DI HADAPAN ORANG LAIN??

Kalau korang semua ada pengalaman jual kereta, korang mesti tau, URUSAN TUKAR NAMA KERETA bukan macam kita beli baju dekat pasar malam...bukan semudah itu...bila kita dah jual dengan agent (TOYOTA misalnya) agent akan ambil masa untuk jual kereta dan proses tukar nama makan masa sebulan lebih jugak...sebab agent nak buat settlement dan sebagainya...yang TAK PATUTNYA, aku dapat msg dari EX aku (dia tak kan call...tak berani kot)...dia cakap dia dapat surat mahkamah...kereta 3 bulan tak bayar...

Aku cakap, kan dah ada surat serah kuasa pada TOYOTA...nak takut apa...siap surat sumpah lagi...apa-apa nanti, TOYOTA akan jawab...dia tak puas hati..minta nombor telefon agent TOYOTA yang kebetulan member aku...entah apa dia cakap sampaikan agent tu telefon aku semula...dan ceritakan perbualan mereka...aku tak nak ambil tau, tapi apa dia cakap pada agent tu membuatkan aku kena ambil tau...cuma aku tak ambil apa-apa tindakan...aku malas...sebab pada aku, BIARLAH...kalau dia suka buat macam tu...buatlah...

AGENT  :  Bro, apa cer? Sepupu ko telefon marah aku.
MBH      :  Dia cakap apa bro?
AGENT  :  Dia kata aku tipu dia...dia kata kau AMBIL KOMISEN masa jual kereta dia.
MBH      :  Biarlah bro...kereta tu dah settlekan? Tinggal proses tukar nama kan?
AGENT  :  Yup...ko pun tau kan...tukar nama ambil masa...nak buat settlement dulu.
MBH      :  Aku paham...diamkan aje.
AGENT  :  Aku tak paham la sepupu ko tu...ko da tolong dia, macam ni dia buat kat ko
MBH      :  Biarlah...aku dah lali
AGENT  :  Duit toyota bagi kat ko pun ko buat downpayment dia...dia tak tau kan?
MBH      :  Aku tak nak dia tau...biar je la...aku malas nak layan sangat.

(AGENT TU TAK TAU TU EX AKU...AKU CUMA CAKAP DIA SEPUPU AKU)

Inilah sebahagian perbualan aku dengan agent a.k.a member aku...manusia kan...susah nak cari yang tau menghargai...sesen pun duit dia aku tak ambil...dia kata aku macam-macam...aku pun tak tau, BUAT BAIK DIANGGAP SALAH...BUAT SALAH, LAGI LA ORANG ANGGAP SALAH...entahlah...nak kata hutang, dia berhutang dengan aku ada la...lebih 5K...masa baru-baru putus, beriya-iya minta no akaun aku...nak bayar hutang katanya...sampai sekarang, sesen pun tak ada...cuma aku tak nak ungkit apa-apa...sudah-sudah la...tak cukup ke dia lukakan aku dulu?? tak cukup ke dia seksa hidup aku dulu?? kalau tak bayar pun aku halalkan...IKHLAS...DUNIA AKHIRAT AKU HALALKAN...


Cuma jangan seksa aku lagi...mana aku nak letak muka dengan member aku tu...tak pasal-pasal dia kena marah...dan perlu ke burukkan aku depan semua orang?? sedangkan, dari seribu keburukan yang dia ada, semuanya aku simpan sendiri...sudah-sudah la...aku dah muak dengan manusia TEBU macam dia...nama je kerja jabatan agama...kawan dengan orang2 alim kononnya...tapi, perlu ke buat semua ni?? aku cuma nak tegur satu, pengalaman aku bersama dengan ORANG YANG KONONNYA SANGAT BERAGAMA ni sangat menyakitkan...ISLAM itu tidak dilihat pada kopiah atau tudung atau cara pemakaian, tapi ISLAM itu bermula dari hati...tak guna tunjuk PROFILE PICTURE alim-alim...tak guna letak STATUS FACEBOOK menunjukkan kononnya SANGAT BERAGAMA...tapi dalam masa yang sama ko tikam orang dengan dahsyat sekali...tapi akhirnya, aku diamkan...biarlah...tu hak ko...buatlah apa-apa yang ko rasa betul...

Aku tak marah...cuma aku kecewa...kecewa pada sikap manusia yang sangat tak tahu berterima kasih dan menghargai atas kurniaan dan nikmat yang diperolehi...susah sangat ke nak hargai orang lain?? sebab menghargai tu bukan bermakna kita perlu menatangnya bagai minyak yang penuh...cukup sekadar meahami dirinya...In d end, aku fikir...BIARLAH...aku anggap semua ni ujian dari Dia...cuma PENGAJARAN BUAT SEMUA, tolong la...tolong dan tolong...jadikan KEBODOHAN aku ni sebagai satu pengajaran...mungkin aku BODOH kerana sanggup berkorban semuanya untuk dia DULU, tapi DIA LEBIH BODOH kerana mensia-siakan orang SANGAT SAYANG pada dia dulu...akhirnya, dia mula merasakan kehilangan aku...tapi semuanya dah berakhir dan sudah terlambat...


PS

ALLAH kurniakan seseorang pada kita...dan kehadiran setiap orang itu, pasti ada MAKNA tersiratnya...JANGAN SIA-SIAKAN...kerana peluang itu tak mungkin datang untuk kali keduanya...KEEGOAAN dan PRINSIP mungkin menjadi dinding untuk kita terus melangkah, tapi adakalanya kita akan MENYESAL suatu hari nanti kerana KEEGOAAN dan PRINSIP yang kita pertahankan itu sebenarnya menjadi penghalang untuk diri kita untuk BAHAGIA macam orang lain...bahagia dengan ACUAN kita sendiri...HIDUP HANYA SEKALI, DAN JANGAN MENSIA-SIAKANNYA...sekian.

10 comments:

target=”_blank”cik kaki ketawe said...

sbgai perempuan sy malu bila bro bercerita pasal dia...biasanya org akn salahkan kaum lelaki,,tp kali ni kaum perempuan sendiri yg memalukan..sy tak tahu kat mana letaknya perikemanusiaan dia....maaf kalau sy tersilap cakap..

target=”_blank”mr broken heart said...

kalau blh,mbh xnak cerita apa2 lg pasal dia tp tiap episod dlm pjalanan hdup mbh, dia slalu ada..mbh xmarah pun pd dia..tp mbh jd xpham..kenapa mest jd mcm ni..disaat mbh da blh trima semua yg blaku,knapa mest dtg smula dlm hdup mbh..teringat lirik JUDIKA "...aku pun ingin bahagia walau xbersama dia..."

mbh xda niat nak malukan sapa2..crita ni sbg satu pengajaran buat semua..pengajaran untk mbh dan semua follower blog buku karangan hati

#cik kaki ketawa..mbh xhukum n samakan semua org spt dia..jd jgn malu dgn mbh..mbh ok je :-)

target=”_blank”Acik Riotaro said...

rambut sama hitam..
tp hati laen2..

cm tu jgk la si dia yg acik pernah kenal dlu..sgt tebu..sume acik buat utk dia.. lbh dr nilai cm MBH sebutkn tu..keta yg die nk pun die dpt..itu sume dia yg dpt.. acik??
tp yg acik dpt..
dia buat acik cm bju..
klu die nk pkai bju cntik die cri..
klu tak die tinggalkn..
tsgt sedih bila madu dblas racun..
sume jnji tggl jnji..


hope MBH tetap tabah..kuatkn smgt..pedulikan dia.. teruskn mlgkah pekakkn telinga..

target=”_blank”khairil azam said...

bro..sy tak tahu lah ada jugak perempuan macam dia..
kalau sy jadi bro,mungkin sy akan bakar vios dia tuh...hahaha...
bagi orang yg berbuat baik,
insyaAllah besar ganjarannya bro...tak kesahlah orang
nak anggap kita bodoh ke apa ke...tp pada sy perempuan
tu jauh lagi bodoh pasal tak
hargai bro...dia ingat senang nak cari lelaki setia macam kita-kita ni? huhuhu...
bro hang berhak dapat perempuan yg lebih baik...

target=”_blank”cik kaki ketawe said...

bro,kekadang ni lah masalah manusia kan bro...bila kita
buat baik diorang pijak kepala kita..
sy tahu bro bukannya nak aibkan dia..
tp sbgai manusia sy sedih sebab dia sanggup buat mcm tuh...
dia tak pk ke apa yg bro rasa..
sy anggap bro mcm abg sy wlpun sy
tak kenal bro..
sy memang tak suka org yg mengkhianat org lain ni bro...hoho..sorry emo sikit...

#bak kata khairil azam,kalau sy pun sy bakar je vios dia tuh...*kita bakor je! hahahhaaa...chill bro =)

target=”_blank”mr broken heart said...

mbh ok je..cuma bengang ckit..hehe..

ramai manusia yg TEBU kat dunia ni acik..jd kita jgn tgolong dgn mereka yg TEBU..hehe

target=”_blank”mr broken heart said...

xpe KA..mbh anggap semua 2 rezeki dia..mbh xminta apa2 pun..bia tuhan yg tentukan apa yg tbaik..redha lbh baik dr bdendam :-)

target=”_blank”mr broken heart said...

xpe..mbh paham..kita redha je apa pun yg jadi..inilah hdup
mbh da jmp rmai manusia yg TEBU, PARASIT & PLASTIK..jd kena pandai2 pilih kawan

#jgn la bakar..duit mbh 2..anggap je la rezeki dia ;-)

target=”_blank”cik marikh said...

huk aloh!, tebalnya makeup kat muka dia tuh...aigoooo! =.="
yg m'bacanya pon dah rasa geram2, inikan pula yg menanggungnya..adoi.

perancangan DIA tu ada hikmahnya
perpisahan tu ada hikmahnya...

btw mr.broke layak dpt yg lebih baik dr dia...insyAllah =)

target=”_blank”mr broken heart said...

cik marikh, xpe la..crita yg mbh crita ni jadikan satu pengajaran..kita jgn wat mcm yg dia wat..yg mbh tau,mbh xmau nak amb apa2 tindakan..berdiam lbh baik..tiap perkara yg blaku ada sebabnya yg tsendiri..jd trima la apa pun yg tjadi walaupun kita xsuka pada perkara yg berlaku..senyum je :-)