ADA YANG MEMERHATI

Monday, 1 April 2013

karangan ke tiga puluh empat - Pulau Perhentian

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH DAN PENYAYANG

Olla...como etsa??? mi??? estoy bean... =) hahahaha...mesti korang cakap MBH dah SENGAL...bahasa mende dia cakap gaknya...huhuhu...ni bahasa spanyol...aku belajar masa zaman aku nak study kat oversea dulu...tapi, in d end...study kat Malaysia je...sebab ada beberapa perkara yang perlu diutamakan...dan MBH bukan manusia yang pentingkan kemahuan dirinya... =)

Nway...ni bukan cerita utama...kali ni aku nak kongsi cerita percutian aku selama 6 hari bermula 25 Mac 2013 sampai 30 Mac 2013...keseronokan itu TAK BOLEH DIBELI LAGI DI MANA-MANA...kenangan itu akan aku bawa sampai mati...AKU KETAWA...GEMBIRA...SERONOK...dan BAHAGIA...TAK TERGAMBAR PERASAAN TU... =)


# 25-26 MAC 2013

Seawal 6.00 AM aku da bangun...untuk siapkan semua kerja-kerja official supaya waktu cuti aku tidak diganggu oleh sesiapa...punyalah pulun...dari pagi sampai pukul 12 NOON...siap semua kerja, aku kemas semua barang-barang yang nak dibawa...ALHAMDULILLAH tak ada yang tertinggal...semua aku bawa...

Pukul 1.00 PM aku da mula bergerak..terpaksa singgah bandar Johor dulu...ambil semua tempahan kad jemputan...aku kena gerak ke KL dulu...nak hantar kad jemputan dan bunting client...sampai je kilang, bunting tak siap lagi...mula la aku bebel sebab aku dah hantar design hari khamis...kelam kelibut budak production siapkan...sambil-sambil tu terpaksa la bebudak tu mendengar HIKMAT BEBELAN KUASA 8...hahaha...padan muka...sapa suruh cari pasal... =)



Pukul 3.00 PM siap semua...baru aku boleh senyum...angkut semua barang...masuk dalam kereta dan gerak ke KL...sampai KL pukul 5.45 PM...memang tengah waktu puncak...JEM TAK HENGAT...nak ke Ampang pulak tu...bayangkan...betapa seksanya aku menempuh jem yang memang memerlukan hikmat makian dan hikmat kesabaran...huhuhuhu

Settle semua, aku gerak ke Gombak...lepak sana...pukul 8.00 baru sampai Gombak...aigooo~~ g rumah member aku...tumpang mandi..g makan sume...pukul 11 malam aku terus gerak...jam 2.00 AM sampai Kuantan...jalan gelap gila...aku tak fimiliar dengan jalan dekat sana...member-member aku cakap ikut Kuantan dekat (aku kalau boleh tak nak lalu pun kat Kuantan tu... ==')...aku masuk Kuantan...lalu Perlabuhan Kuantan...Ke Chukai...SALAH JALAN PULAK...patutnya lalu Kemaman...baru dekat sikit...sepanjang perjalanan ke Chukai, jalan dia tak ada U-TURN...dan itulah satu-satunya jalan yang aku jumpa divider sepanjang jalan...tensen aku...dah la salah masuk jalan...last-last...redha je la...


Jalan sangat gelap...kondisi jalan puntak elok sangat...in d end, sampai Kuala Terengganu jam 530 AM...nak ke Kuala Besut pulak...satu jam lebih drive...sampai akhirnya ke Kuala Besut...Jam 7.00 AM...aku sampai sana...I didnt sleep for 24 hours...mata dah macam PANDA...hahahha...aku check in dekat ROCK GARDEN, PULAU PERHENTIAN...superb gila tempat ni...sampai je chalet pukul 11.00 AM aku tidur dulu...sampai pukul 5.00 PM...







Malam hang out...lepak-lepak tepi pantai...tengok bulan...tengok ragam manusia...90% of tourists are foreigner...aku rasa macam aku pulak dekat luar Malaysia...sebab masa makan malam, aku je Melayu...yang lain semua bukan Melayu...hahahaha...apa-apa pun...hari pertama sangat enjoy biarpun aku tak cukup tidur... =)



# 27 MAC 2013


Bangun pagi seawal 7.00 pagi...nak tengok SUNRISE...sangat cantik....suasana dari bilik aku tu sangat cantik...betul kata orang, PULAU PERHENTIAN SANGAT CANTIK...pasirnya sangat putih dan halus...tak tergambar rasanya kecantikan yang ada...aku rasa sangat bahagia...sangat dan sangat...selama aku bercuti inilah saat yang paling bahagia yang pernah aku rasa...SEBAB...BIAR AKU JE TAU...hehehehe...tapi, sejujurnya...dengan NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH DAN PENYAYANG, aku sangat bahagia... =)



Seawal pukul 8.30 AM aku pergi breakfast....pukul 10 AM mula g snoorkling...SHARK POINT...TURTLE POINT...CORAL POINT...LIGHT HOUSE...ROMANTIC BEACH...amboi...penuh aktiviti...habis rentung kulit...tak pe...nanti g wat facial pulak...hehehehe...rambut dah macam dawai...kejung je...tapi never mind la...semua tu boleh diuruskan...yang penting, aku sangat bahagia... =) I FOUND TURTLE...BEAUTIFUL CORALS...FISH...AND I FOUND NEMO...siap ada yang kena TANDUK DENGAN NEMO...so sweet!!!!!!!!!!!!!!!!! and hidden undur LIGHT HOUSE...sebab takut panas...hehehehehehe =)











Sampai bilik pukul 430 PM...mandi...rest sekejap...then turun jalan-jalan tepi pantai...dekat depan tu ada geng MAT SALEH main volleyball... "Hye BEACHBOY...lets play with us..." suka suki diaorang panggil aku beachboy...diaorang ingat aku beachboy sebab dekat sana beachboy semua budak Melayu...tak ada Melayu lain...kalau ada pun diaorang tak pakai macam aku pakai...singlet dengan seluar3/4...huhuhuhu...layan kan aje la...habis main sampai pukul 7.15 PM...teruk gak aku kejekan MAT SALEH tu...diaorang ingat diaorang tinggi boleh buli aku...hahahaha....aku EX PLAYER PERAK la...huhuhu...walaupun aku bukan player beach volleyball, tapi aku main volleyball...kompom la diaorang kena spike...huhuhuhu


Malam tu aku makan BBQ set...serius sedap..then dekat sana la aku jumpa seseorang...MISS LOLITA A.K.A MOHD NIZAR HUSSIN...dia ni bukan siapa-siapa pun...waiter je...JELLYFISH orangnya...tapi kedai dia la paling ramai orang datang...banyak benda yang aku respect kat LOLITA ni...

1.   Dia tak pernah malu mengaku dia PONDAN
2.   Dia jaga mak dia walaupun orang mengata dia macam-macam
3.   Dia cari rezeki yang halal
4.   Dia tak pernah malu dengan diri dia
5.   Dia lebih berani tempuhi hidupnya berbanding orang normal

Untuk pengetahuan semua, aku jenis manusia yang open minded...aku berkawan dengan semua orang...tak kisah la dia siapa pun...yang penting aku selesa...hehehee...walaupun LOLITA ni gedik-gedik ayam, tapi dia respect semua orang...mampu berdiri sendiri...he said...

"...ORANG YANG CEMBURU PADA KELEBIHAN ORANG LAIN IALAH ORANG YANG TAK PERNAH NAK CARI KELEBIHAN YANG ADA PADA DIRINYA..."

Mendalam sungguh ayat tu...dan ada betolnya...dia bercakap atas dasar pengalaman dia sendiri...masa aku sembang dengan dia, dia mabuk sebenarnya...dan aku percaya ORANG MABUK TAK PERNAH MENIPU...dia akan cakap apa saja yang benar...dia cakap "...HOT...HOT...SUPER DUPER HOT" dan satu lagi ayat dia yang aku tak akan pernah lupa... "...MENTANG-MENTANG HENSEM....SOMBONG..." hahahahahaha

Ake masuk bilik jam 1.30 AM...cuci muka...guling-guling...mamai-mamai...tdo sambil memandang dan menatap wajah kesayangan hamba...cewah....hahahahahaha.... ZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz


# 28 MAC 2013

Bangun lewat sikit...penat kot...hehehehe...breakfast...then naik bot balik ke tanah besar jam 1145 AM...sampai tanah besar, terus ambil kereta...bergerak ke Kuala Terengganu...aku memang plan nak tidur semalam di Kuala Terengganu...nak shopping...rabak gak beberapa ratus...beli macam-macam...tapi tak salah pun...semua UNTUK DIA...cewah...ada gak untuk orang lain...untuk emak...kawan-kawan...adik beradik...dana nak-anak buah...untuk aku????aku cuma beli baju batik dengan patung turtle YANG SANGAT CUTE je untuk aku...hehehehe =D

Sebenarnya, aku g bercuti ni aku guna duit yang EX a.k.a TUPPERWARE aku bayar...dia hutang aku...kalau dikira-kira rasanya lebih 5K...tapi dia bayar RM2200.00...aku tak kisah pun...dan tak harap apa-apa...jadi aku anggap duit ni ialah DUIT SUBSIDI...dan aku tak nak bawa balik ke JB sesen pun dari duit ni...aku habiskan semuanya...walaupun SECARA HAKIKATNYA INI DUIT AKU...tapi dari dia...aku tak nak simpan...aku nak wat JOLI KATAK...heehehehehe ^_^


# 29 MAC 2013


Bangun pagi-pagi...siap-siap dan nak gerak balik...aku balik ke KL dulu...lepak-lepak sekejap, baru balik ke JB...dalam perjalanan balik tu aku singgah ke tempat kepok lekor dan sata yang aku pernah pergi dulu...jenuh mencari, akhirnya jumpa jugak...berdepan dengan Pulau Kapas...Lepas dah kenyang, aku jumpa satu view yang sangat cantik...penuh dengan bunga lalang...aku berhenti dekat situ dan wat photoshot sekejap...semua kereta tengok aksi gila aku dekat situ...hehehehehe







Nway, 4 hari ni sangat penuh...penuh dengan senyuman dan kegembiraan...biarpun di penghujung 29 Mac 2013 aku rasa sikit terharu...dari KL aku ke Ipoh sekejap...then turun ke Tanjong Malim...ke rumah mak-mak angkat aku...aku teringin nak jumpa diaorang....tercapai jugak hasrat tu...aku ada urusan di Ipoh...hati sedikit terusik di sana tapi aku wat biasa-biasa je...AKU KAN PELAKON TERBAIK... =)


# 30 MAC 2013


Aku gerak balik je JB jam 2.30 PM...mcm nak pengsan aku...jem memanjang...Dari Lembah Beringin ke Highway Dengkil...2 Jam Setengah aku sangkut dekat situ...ada eksiden dekat jalan masuk Highway Dengkil...aku lari ke Jalan Duta...tapi jem dekat Sungai Besi...sejam sangkut dekat Tol Sungai Besi...jem sebab ramai sangat orang BONGOK bawa kereta...dah la hujan lebat...sambung jem dekat Nilai...aku tak tahan dan berhenti sekejap dekat R&R Seremban...sambung drive...jem lagi dekat Air Keroh...aku masuk Restoran Jejantas Air Keroh...mandi dulu...makan...lepak-lepak...dan sambung perjalanan...sampai JB pukul 1030 PM...ni la rekod terburuk aku...8 jam atas jalan...stress bukan main...huhuhuhu....apa-apa pun, ini percutian yang sangat menggembirakan... =)








PS 1

TERIMA KASIH kepada seseorang...u cheer up my life...tak dapat aku gambarkan perasaan itu, tapi cukuplah aku tunjukkan dari perbuatan...AKU SAYANG KAU....!!! =D


PS 2

Planning seterusnya ke Pulau Mabul dan Sipadan...kalau MBH panjang umur, tahun depan sampai la ke sana...tak kisahlah kalau MBH jadi rentung pun duduk tengah-tengah pulau, yang penting MBH gembira... =)

21 comments:

target=”_blank”Belog PenaMaya said...

perghh jalan sakan.. anyway you live your life bro! keep it up!

target=”_blank”cik marikh said...

yeahhh!
lone ranger, kalo penoh dgn aktiviti pon mmng syiokkk!

pulau perhentian mmng cantikkk!lah! =D

target=”_blank”cik kaki ketawe said...

hamboihh..MBH...sakan giler bercuti...
dah balik baru nak update... jeles nyer !! hoho...

nice shoot...paling sy suka gambar
bot atas air tuh... gambar no 8 caption for 27 Mac

target=”_blank”mohd faisal m salleh said...
This comment has been removed by the author.
target=”_blank”mr broken heart said...

jalan2 cr pasal namanya ni BP
hehe
tp sgt seronok..sangat dan sangat :-)

target=”_blank”mr broken heart said...

sgt seronok CM..xtergambr dgn kata2
mbh rasa percutian kali ni adalah percutian yg sgt istimewa
harap ni bukan percutian terakhr
by next year,mbh nak ke mabul dan sipadan..moga tcapai.. :-)

target=”_blank”mr broken heart said...

CKK..sj senyap jap
sbb g bcuti..hehe

muka da rentung ni..jom g facial CKK..hehe

tq..2 gamb fav mbh 2..hehe..

target=”_blank”khairil azam said...

ohh...ohsemmm...bro buat sy ingat kat malaysia...
tidakk...rindunya dekat suasana kat sana...dah lama tak pergi situ..last sy ke sana 2 years ago..


p/s: gambar memang superb bro..cantik gila...nampak real

target=”_blank”khairil azam said...

weh...lupa bro...err,takde gambar minah salleh ke? opsss! hahahahaha

target=”_blank”mr broken heart said...

khairil azam
ko dok mana bro?kalat rindu,balik la
hehe
nway,mest la real..aku g tempt kejadian
bukan super impose
hahaha

p/s
ada jd,cuma xmasukan..kntroversi nant..haha

target=”_blank”Acik Riotaro said...

tercari-cari kemana menghilangnya mbh..
bercuti yea..
subhanallah..
cntiknya ciptaan yg maha ESA..
nk kesana jugak la..
mesti besh kn..
ole2 utk acik ade x??

target=”_blank”khairil azam said...

haha...hampeh bro...kontroversi tu yg menyeronokkan...hehe...
sy tinggal kat Tasmania...study lg bro...tak sabar bulan 6 ni
nak balik Malaysia...gila rindu nak makan nasi mamak! hahaa...

target=”_blank”! Arjunakirana ! said...

Pergh... syok la cuti panjang... ini la untung nya cikgu, cuti banyak... tp klu ada yg kene keje tu, sabo je la ye... tgk MBH tutup hp terus... gagagaga caya lah bro...

perghhh lolita cakap ko hot hensem ye... perghhhh terima je laaaa.. tp jangan sombong sangat nanti kena kejar ngan miss lolita gagagaga lariiikkk...

p/s : Gambar minah saleh hot tak ada ke?

target=”_blank”mr broken heart said...

ada je acik..cuma g brcuti tenangkan otak jap..hehe
g la..xrugi g sini
cntik dan sgt tenang

#ole2 ek?nak ke?ada keychain ni

target=”_blank”mr broken heart said...

byk je gamb kntroversi..tp kat tasmania blh tgk yg real kot..hehe
kat mlaysia kg kat mana?jauhnya blaja kat tasmania..huhu
xpe..pejam celik..sampai la bln 6..sabaq na :-)

target=”_blank”mr broken heart said...

arjuna..keje ckg memang ada cuti,tp bila cuti jgn angkat call dr sekolah..kmpom kena dtg keje..haha..mcm mbh..off trus hp bila cuti..gagagaga

lolita ckp pasal org yg duduk mkn semeja ngan aku kat sana..aku ni xsehot beliau arjuna..haha

#arjuna pun nak gamb mat saleh hot...?? hehe..korg memang suka kntroversi kan??

target=”_blank”! Arjunakirana ! said...

MBH apeeeeeeee????? mat salleh???? jangan mbh jangan.... mat salleh ke minah saleh????

target=”_blank”mr broken heart said...

arjuna sengal! nant aku post byk2 gamb minah saleh..hahaha
byk dlm simpanan ni..wakakaka

target=”_blank”Acik Riotaro said...

klu nk bg..
nk lew..
hehehe

target=”_blank”cik kaki ketawe said...

haiyooo...MBH jangan join mereka dengan gambar kontrvesi tu...haha..
haiyaa...lelaki ni memang lahh...


#jom lah g facial bro...bro nak bali or thai style? ngeh2...--->tp minah saleh punya takde lah...opsss!

target=”_blank”! Arjunakirana ! said...

perghhhh... cantik nye... lalang tuuu... teringin nak ambik gambar mcm tuuu... tp tak tahu bila la dapatttt... huhuhuhu