ADA YANG MEMERHATI

Saturday, 13 April 2013

karangan ke tiga puluh enam - Disambut Malaikat??

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH DAN PENYAYANG

Sepulang dari berjumpa client...hati terdetik untuk ke gym...jam di tangan menunjukkan pukul 5.00 PM...masih awal...memandangkan badan masih belum pulih sepenuhnya, hanya treadmill saja jadi pilihan...berlari selama 45 minit...aku berhenti...dan duduk di tepi...

Hati rasa sangat tak sedap...rasa lain macam...hati bagaikan ada yang tak kena...aku tak tahu kenapa...berdebar-debar sejak pagi tadi...seseklai mata melihat ke arah telefon...mana tau ada mesej dari dia...tapi, taida...mungkin dia sibuk...hati masih berdegup keras...kegilaan apakah ini?

"...kenapa ni? ada yang tak kenakah?...", ujarku sendiri.

Tiba-tiba telefon berdering...bergema lagi LELAKI SEPERTI AKU di seluruh pelusuk gym yang kebetulan kosong hari ini...rupanya kawan-kawan ajak pergi minum...aku kemas-kemas barang semua dan bergerak ke Bandar Putra...

Tempat biasa pilihan kami, NASI LEMAK PUTRA...aku tak makan pun...sebab nasi...aku memang tak makan nasi pun...just makan ayam goreng part dada 2 ketul...air teh o panas...berbual dan terus berbual...tanpa sedar jam menunjukkan jam 6.30 PM...masing-masing mahu beredar...

Teringat, hari ni hari Jumaat...ada pasar malam...emak suka makan jagung rebus...aku melangkah ke pasar malam...kawan-kawan lain semua dah balik...berjalan-jalan di pasar malam sendiri, terasa sangat kosong...jiwa aku kosong dan hati amsih lagi terasa ada sesuatu akan berlaku...SUBHANALLAH...ujian apakah ini...

Selesai membeli jagung, terdetik di hati untuk menjamah jagung barang segigit dua...tapi, jam di tangan tepat pukul 715 PM...sekejap lagi maghrib... "...BALIK RUMAH LA BARU MAKAN..."

Bergegas aku ke parking motor...aku terasa nak pakai jaket...selalunya, aku rimas sebab panas...aku start motor dan bergerak pulang...sepanjang perjalanan, hati masih berdebar...sampai di hadapan IOI MALL aku berhenti...traffic light merah...kereta sangat banyak...mungkin semua orang baru pulang dari menonton wayang, atau baru pulang dari pasar malam...

Apabila traffic light bertukar hijau, aku jalan seperti biasa...tapi sampai di satu U Turn, sebiji kereta proton merah break emergency...aku terkejut...jaraknya lebih kurang 5 meter di hadapan...aku menekan break motor...tapi malang, motor masih menggelungsur ke hadapan...aku tak mampu berbuat apa-apa...aku tarik handle ke kanan...dan motor aku melanggar sisi belakang kereta tersebut...aku terjatuh dan terseret 5 meter ke hadapan...badan aku terseret dan hanya berhenti apabila terhentak di pembahagi jalan...

Lalu lintass di hadapan IOI MALL terhenti sejenak...semua orang bergegas ke tempat kejadian...beberapa orang geng motor berhenti dan mengangkat aku ke tepi...aku tak ingat apa-apa...yang aku tahu, aku break emergency tadi...tapi aku masih sedar...cuma lupa apa yang berlaku...

"...Abang ok?? Sedar tak ni...", ujar seorang lelaki yang tidka aku kenali tadi...

Mereka menanggalkan helmet ARC aku yang telah pecah di bahagian belakang...menyandarkan aku di tepi jalan...mata aku masih melihat ke arah motor aku...beberapa minit kemudian, aku bangun...kepala masih  MAMAI dan aku keliru...

"...Abang tak apa-apa...nak ke hospital?..."

Aku tak tahu siapa mereka, tapi semuanya membantu aku...aku ok..dan aku boleh bangun dan berjalan seperti biasa...kaki kanan aku sedikit luka dan bengkak...SUBHANALLAH...aku tidak menyangka aku masih selamat dan tidak mengalami luka yang serius...cuma motor aku, sebelah kanan habis hancur...

Seorang pakcik yang menaiki kancil berhenti...memberi aku seteguk air... "...Kuasa Allah nak...kalau tengok motor kau ni, orang akan cakap kau mesti masuk ICU atau mungkin dah arwah...Malaikat sambut kau jatuh ni agaknya..."

Terkedu aku...ye...kalau ikutkan hukum akal...berdasarkan keadaan motor aku, pasti orang menyangka penunggangnya telah kembali ke RAHMATULLAH...atau cedera parah di ICU...tapi ALHAMDULILLAH, aku tiada apa-apa...tiada satu luka pun di badan dan muka...cuma kaki kanan aku bengkak dan sedikit koyak...

Lelaki cina yang menjadi penyebab kemalangan itu teruk kena pressure dengan budak-budak motor yang membantu aku...aku pun tak nak besarkan kes...lelaki cina itu menghulurkan sejumlah wang...dan kami selesaikan kes itu di situ sahaja...

Macam ni la keadaan motor aku...hancur...ni satu-satunya gambar yang ada...tu pun kawan aku yang snap...


Aku capai telefon dan telefon dua orang member aku yang duduk di kawasan berhampiran...mereka bergegas datang dan membantu...bawa aku ke klinik dan masing-masing geleng kepalaa melihat keadaan motor kesayangan aku...

"...Kau ni pakai ilmu kebal ke apa? Motor hancur sebelah macam ni, ko luka sikit aje...", ujar Adib. Sambil memapah aku masuk ke dalam kereta.


"...Kalau ikut hukum pada motor ni, mesti ko da arwah di hari Jumaat..", selit Rahmi sambil mengammbil barang-barang yang bertaburan dari bakul motor.

Sampai di klinik, aku diinject oleh incik doktor...2 injection...satu untuk mencegah tTetanus...dan satu untuk bengkak di kaki...mereka hantar aku ke rumah...sampai di rumah jam 930 malam...emak kelam kelibut melihat aku di papah masuk ke rumah...apabila kawan-kawan aku bercerita, mengucap panjang emak...emak memeluk aku dan mencium pipi aku...beberapa titik air mata menitis di pipi aku...YA ALLAH, TERIMA KASIH KERANA  MASIH MEMBERIKAN AKU KESEMPATAN UNTUK MENEMUI SEMUA ORANG YANG AKU SAYANG....TERIMA KASIH...

Malam sebelum aku masuk ke bilik, emak bercakap satu ayat dengan aku... "...ALHAMDULLILAH TAK ADA APA-APA. MUNGKIN SEBAB SELAMA NI KAU SELALU TOLONG ORANG, JADI KALI NI ALLAH BALAS SETIAP PERTOLONGAN YANG KAU BERIKAN TU..."

Aku hanya tersenyum...masuk ke dalam bilik dan hanya terbaring...seluruh badan terasa sakit dan bisa-bisa...walau apa pun, aku redha dengan apa yang jadi...ini ujian dari Dia...dan aku terima...



PS 1
Puas kena bebel dengan seseorang...ye..MBH tau MBH lalai dan salah...maaf kalau MBH membuatkan kau susah hati dan risau...maaf...dan maaf...MBH tak berniat nak buat kau susah hati...maaf... ='(


PS 2
Adakah MBH disambut malaikat? setahu MBH itu untuk budak-budak kecik a.k.a baby aje...tapi walau apa pun, MBH bersyukur kerana masih bernafas hari ini...

PS 3
Terima kasih kepada semua yang membantu tadi...MBH tak kenal pun mereka semua...dan langsung tak dapat ingat muka mereka yang membantu...walau apa pun, MBH tak mampu nak balas semuanya...mudah-mudahan ALLAH membalas kebaikan anda ke pada MBH...TERIMA KASIH

13 comments:

target=”_blank”Mizz Aiza said...

Alhamdulillah selamat..

target=”_blank”mr broken heart said...

Alhamdulillah...xsangka selamat

target=”_blank”cik kaki ketawe said...
This comment has been removed by the author.
target=”_blank”cik kaki ketawe said...

bro, haiyooo....ngeri2...Alhamdulillah takda apa2...
bro lepas ni bawak kereta lah...
moto agak berbahaya...<---org yg berpesan ni pun merempit naik moto juge,hehe...
cepat sembuh ye bro...
kita belum sempat pergi facial sesama...
jangan lupa bro janji nak belanja...opsss! hahaa...
take care bro... =)
next time kena lebih berhati2 ekk...

p/s : kalau sy jadi MBH sy dah suh cina tu ganti motor baru pada sy...hehe :P

target=”_blank”mr broken heart said...

CKK...bw moto mudah...tp kan da nak kena...hakikatnya tak leh elak da...selalu bw lagi mcm antu...tak de pe2...bw slow bleh plak eksiden...
Nnt kita g facial ek CKK...ni MBH ngah terseksa menahan sakit ni...bengkak kaki ni...tahan je la...makan ubat pun mcm xde kesan je... ='(

target=”_blank”khairil azam said...

salam bro...uhh...tengok memang macam ngeri jugak...
Alhamdulillah lah MBH takde pape...
tulah risiko penunggang moto ni kan...
bawak slow sangat pun kadang tak boleh...
bawak laju pun bahaya...
tapi itulah namanya malang tak berbau...
ok jaga diri bro...
rehat banyak2...cepat sembuh ek...


#lawanya moto...huhu...calar tuh

target=”_blank”Acik Riotaro said...

alhamdulillah mbh selamat..
hope cepat sembuh..

target=”_blank”cik kaki ketawe said...

MBH, hemm nampaknya kena tahan jelahh...so macam mana dua tiga hari ni...dah bertambah ok?

p/s: MBH jaga diri ekk...walaupun ubat tu macam takde kesan makan sampai habis tau bro...!

target=”_blank”mr broken heart said...

khairil azam

hmm...ntah la..rasanya da berhati-hati..tapi da takdirnya nak kena...tak leh elak da...selamat da masuk ICU atau liang lahad trus...hahahaha

habis la motor kesayangan aku...hancur remuk...seremuk hati aku... =(

target=”_blank”mr broken heart said...

acik riotaro

ye la..alhamdulillah...kalau tak, mesti acik rindu ngan post2 mbh kan...sebab mbh mungkin da tak de lagi...

target=”_blank”mr broken heart said...

cik kaki ketawe

so far, its much better then b4...da ok..luka pun da kering...bengkak pun da susut...da bleh lompat2 da semula...hehehehe

#ubat da abis makan pun...rasanya mcm da tak nak tgk ubat-ubat lagi pasni... =(

target=”_blank”cik kaki ketawe said...

errk...MBH umur berapa yg nak melompat2 ni? hahaha...
kalau dah sehat betul boleh lah ke gym semula yekk...haha..
hati-hati ye MBH...ngeri dengar cerita orang excident ni...

target=”_blank”Acik Riotaro said...

aishhh..jgn la ckp cm tu..
opcoz lew rindu..
huhu